B.V.

Wanneer ga je van een eenmanszaak naar een BV?

Een eenmanszaak of een BV, wat is het verschil? Behalve de twee letters achter de bedrijfsnaam zijn er meer verschillen. Daarom kiezen ondernemers er soms voor om hun eenmanszaak om te zetten in een BV. Of dit verstandig is, is sterk afhankelijk van de situatie van de onderneming.

Er zijn verschillende manieren om een bestaande eenmanszaak om te zetten naar een BV. Dit kan op elk gewenst moment, maar is geen keuze om impulsief te maken. Wie een BV heeft, ontvangt zijn of haar salaris uit het bedrijf; het gebruikelijk loon. Dit is afhankelijk van het loon van een vergelijkbare functie, maar dan in loondienst. Met een BV verandert er veel op het gebied van belastingen: je maakt geen gebruik meer van een aantal aftrekposten, maar je betaalt vennootschapsbelasting in plaats van inkomstenbelasting. Het percentage van vennootschapsbelasting ligt veel lager, voor de eerste 200.000 euro betaal je 19% belasting, boven dit bedrag is de vennootschapsbelasting 25%. Mogelijk moet je ook dividendbelasting betalen à 26,9%.

 

Omslagpunt

De voordelen voor een BV ten opzichte van een eenmanszaak zijn fiscaal gezien afhankelijk van een omslagpunt. Bij een hogere winst zijn de belastingtarieven voor een BV gunstiger, dit omslagpunt is echter elk jaar anders. In 2022 lag dit op 120.000 euro winst. Een andere reden om over te gaan op een BV is vanwege de aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak is de individu aansprakelijk, bij een BV wordt deze aansprakelijkheid in het bedrijf gelegd. Zo kan de ondernemer zijn financiële inleg verliezen, maar niet zijn persoonlijke bezittingen. Deze aansprakelijkheid is ook een belangrijk argument voor gehuwden; wie trouwt in gemeenschap van goederen, deelt deze aansprakelijkheid.

Anderzijds komen er meer kosten kijken bij een BV en is de administratie vele malen uitgebreider. Afhankelijk van de manier waarop een eenmanszaak wordt omgezet in een BV, kan de ondernemer zijn financiën bezittingen overdragen naar het bedrijf. Het eigendom hiervan verandert dan ook.

Voor- en nadelen van een BV

De keuze voor een BV heeft een aantal voordelen, waardoor steeds meer ondernemers deze overstap maken.

  • Geen persoonlijke aansprakelijkheid
  • Vennootschapsbelasting (19%) in plaats van inkomstenbelasting is bij een hoge winst voordeliger

Er zijn echter ook nadelen;

  • Mogelijk moet er dividendbelasting betaald worden
  • Een BV moet bestaan uit een bestuur en aandeelhouders, inclusief bijkomende administratie
  • Er verdwijnen belastingvoordelen waar de eenmanszaak wel aansprak op kan maken

 

Bovenstaande informatie geeft aan dat de keuze tussen een eenmanszaak en een BV niet eenvoudig is. Voor een deskundig advies over dit onderwerp kunt u terecht bij [company_name] in [city]. Maak een afspraak met onze medewerkers voor een adviesgesprek.